Πρόταση νόμου για μείωση ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό στο 9%, συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών

Πρόταση νόμου για μείωση του ΦΠΑ στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε 9% από 19%, συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με το Υπουργείο Οικονομικών να εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το θέμα.

Την πρόταση νόμου υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και συνυπογράφουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση της απότομης αύξησης των τιμών και ειδικότερα αποσκοπεί στη στήριξη των καταναλωτών, των νοικοκυριών και των επαγγελματιών, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, αναφέρεται ότι ο προτεινόμενος νόμος βασίζεται στο περιεχόμενο της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι η πρόταση δεν συνάδει με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού αυτή αναφέρεται σε στοχευμένα μέτρα. Από το μέτρο αυτό, είπε επωφελούνται και μεγάλες επιχειρήσεις και πλούσια νοικοκυριά. Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, και αντικρούει η πρόταση στους στόχους της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα, δίνοντας λάθος μηνύματα στις επιχειρήσεις για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με μειώσεις στους φόρους, αλλά θεωρούν ότι τα επιδόματα και οι μισθοί θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα. Επίσης, ανέφερε ότι η πρόταση προσκρούει στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, ενώ το ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια το λαμβάνουν ήδη οι επιχειρήσεις ως επιστροφή.

Ανέφερε ακόμα ότι στη διαβούλευση που έγινε ήδη με την Επιτροπή ΦΠΑ που εδρεύει στις Βρυξέλλες για τη μείωση του ΦΠΑ στο 5% για έξι μήνες αναφέρθηκε ότι οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να είναι στοχευμένοι και να μην προκαλούν στρεβλώσεις.

Είπε επίσης ότι το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση του ΦΠΑ στο 9% θα ήταν είναι 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα και  περίπου 78 εκ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο σημείωσε ότι για να γίνει οποιαδήποτε μείωση στο ΦΠΑ θα πρέπει να υπάρξει πρώτα διαβούλευση με την Επιτροπή ΦΠΑ. Βουλευτές έκαναν έκκληση στο ΥΠΟΙΚ να στείλει στην συγκεκριμένη Επιτροπή και το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στο 9%, κάτι που πρέπει να γίνει μέχρι 17 Νοεμβρίου. Η Επιτροπή συμφώνησε να ολοκληρώσει τη συζήτηση του θέματος την ερχόμενη Δευτέρα με την παρουσία στην Επιτροπή και όλων των εμπλεκομένων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι έναυσμα και λόγος αυτής της πρότασης νόμου ήταν και είναι για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την αλματώδη αύξηση στην τιμή των καυσίμων, η οποία άμεσα έχει μετακυληθεί στους λογαριασμούς που πληρώνουν οι καταναλωτές. Αυτή η αύξηση επηρεάζει όλους και είναι δυσβάστακτη, είπε.

«Επηρεάζει δεξιούς, αριστερούς και κεντρώους και η ακρίβεια δεν έχει κομματικό χρώμα, επηρεάζει όλη την κοινωνία οριζόντια», είπε.

Απηύθυνε επίσης  έκκληση στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να συνεργαστεί με τους Βουλευτές έτσι ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν και να πετύχουν μια συναινετική πρόταση, μια συναινετική λύση που άμεσα να μειώνει το ΦΠΑ στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από 19% σε 9% και να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων, σίγουρα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων έτσι ώστε το όφελος και η ανακούφιση που θα νιώσουν τα νοικοκυριά, να είναι άμεση όπως άμεση είναι βεβαίως και η αύξηση, η οποία αντιμετώπισαν στους  λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε ήδη η Κυβέρνηση για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και στις επιδοτήσεις που αναμένεται να υπάρξουν για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, που θα οδηγήσουν στη μείωση των τιμών. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να εξασφαλιστεί έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα που αφορούν τον ΦΠΑ. Είπε επίσης ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το ζήτημα αναφέρονται σε προσωρινά και στοχευμένα μέτρα.

Η προσέγγιση του ΔΗΣΥ, είπε, είναι η λήψη μέτρων που θα οδηγούν στη μείωση του κόστους της ενέργειας μέσω πράσινων επενδύσεων, με επενδύσεις, που θα μειώνουν με μόνιμο τρόπο το ενεργειακό κόστος, θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της οικονομίας και θα είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την πράσινη μετάβαση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι οι αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος ταλαιπωρούν το σύνολο της κοινωνίας και τις ευάλωτες ομάδες και τα νοικοκυριά και της ΜμΕ επιχειρήσεις, αλλά και γενικά την οικονομική δραστηριότητα του τόπου. Είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ ανέλαβε πρωτοβουλία και κατέθεσε πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% στο 9%, που είναι απολύτως συμβατή και με την ανακοίνωση της ΕΕ, αλλά και με γενικότερες κατευθύνσεις που υπάρχουν εν μέρει και ως απόρροια της πανδημίας.

Εξέφρασε λύπη γιατί η Κυβέρνηση προφασιζόμενη μια σειρά από έωλα επιχειρήματα ουσιαστικά εξέπεμψε αρνητισμό και είναι προφανές ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση και από την Κυβέρνηση για υιοθέτηση της πρότασης αυτής, παρά το γεγονός ότι αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων.

Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα την ερχόμενη εβδομάδα να ολοκληρώσουν τη συζήτηση, ώστε να οδηγηθεί πλειοψηφικά στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην κυπριακή οικονομία για σκοπούς προστασίας και ανάπτυξης, αλλά πρωτίστως για σκοπούς άμβλυνσης των οικονομικών επιπτώσεων στα νοικοκυριά και τις ΜμΕ επιχειρήσεις.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι η πρόταση νόμου κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και κρίνεται αναγκαία για αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξέφρασε την άποψη ότι η μείωση αυτή θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη και να καθοριστεί στον μειωμένο συντελεστή του 5% για έξι μήνες, αφού οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών είναι πολύ σοβαρές τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ η Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή είπε ότι η ΕΔΕΚ έγκαιρα με την διαπίστωση της εκτόξευσης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια δεδομένου μάλιστα ότι εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κύπρος έχει τον ψηλότερο συντελεστή. Επίσης ζήτησε το ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού και να επιταχυνθεί η διαδικασία αποδέσμευσης του κονδυλίου για την τοποθέτηση των φωτοβαλταϊκών, ώστε να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης η δέσμευση της κυβέρνησης προς την ΕΔΕΚ για την επιχορήγηση φωτοβολταϊκών στους μόνιμους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Κάλεσαν επίσης, είπε, την Υπουργό Ενέργειας να αξιοποιήσει το δικαίωμα που έχει από το Νόμο και να επιβάλει για 45 μέρες ανώτατη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν τα μέτρα που θα συμβάλουν στη μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών. Ανέφερε ότι είναι για όλους τους πιο πάνω λόγους που η ΕΔΕΚ στηρίζει την πρόταση νόμου για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,
undefined